OPROJEKTU

StartPoint Prize

Během deseti let existence se z národní přehlídky diplomových prací stal rozsáhlý evropský projekt sledující nastupující umělecké talenty. Čtyři členové kurátorského týmu spolu s dalšími spolupracovníky letos zmapovali 37 uměleckých škol z 18 evropských zemí, na nichž vybrali ty nejzajímavější diplomové práce. Ty pak prošly dalším výběrem až k finální výstavě, představující více než 20 nejvýraznějších umělců. Všech 37 vybraných reprezentantů škol je prezentováno na webových stránkách projektu.

Nejde však jen o výstavu doprovázenou katalogem a webovými stránkami, ale stejně tak i o setkávání nadějných umělců a odborníků napříč zeměmi, tradicemi a žánry, které mohou jim i divákům přinést nové možnosti srovnání. Toto sbližování se snaží dále rozvíjet i residenční program pro celkového vítěze a oceněné finalisty.

Letos se finální výstava StartPointu poprvé koná v Praze v Centru současného umění DOX. Na ni pak navazuje dvojice výstav, představující užší výběr oceněných prací ve Victoria Art Center v Bukurešti a v Open Gallery, spravované Nadací Centrum současného umění v Bratislavě.

V den vernisáže hlavní výstavy vybere mezinárodní jury držitele hlavní ceny a také několika čestných uznání. Odměnou pro všechny oceněné je měsíční rezidence v Praze následujícího roku spojená s výstavou, jež se již tradičně koná pod názvem Started v Galerii NTK v Praze. Držitel hlavní ceny má navíc možnost realizovat samostatnou výstavu v GAVU Cheb, doprovázenou vydáním autorského katalogu. Další doplňkovým oceněním je Cena Českých center pro nejlepšího účastníka z České republiky, spočívající v poznávací rezidenci v jednom z Českých center v zahraničí.