Text kurátora

Start Point se letos uskutečnil již popáté, ale teprve podruhé na celoevropské úrovni. Zúčastnilo se ho devatenáct výtvarných škol, tedy o čtyři více než v roce 2006, a už nyní víme, že v roce 2008 přibudou další. Ostatně potenciál tohoto projektu je takřka neomezený; je otevřen všem evropským školám, které mají zájem se do něj zapojit. Jedinou podmínkou je, aby jury mohla objektivně posoudit všechny absolventské práce uplynulého ročníku a vybrat tu nejlepší. Na některých školách, které pořádají výstavy závěrečných prací, je to jednoduché, jinde vybíráme z dokumentace nebo přímo při obhajobách, kdy jsou práce nainstalovány ve školních ateliérech. Tříčlennou jury vždy tvoří jeden zástupce školy a dva ze sedmičlenné mezinárodní „velké jury", která pak na výstavě v Galerii Klatovy / Klenová vybere držitele ceny START POINT. Toto nastavení zaručuje objektivní nezávislý výběr a zároveň do rozhodování vtahuje i školu, neboť vybraný výtvarník reprezentuje nejen sebe, ale i svou alma mater.
Po pěti letech, kdy jsme opakovaně navštívili jednotlivé školy a navázali s nimi těsné kontakty, často s překvapením zjišťujeme, jak velké jsou rozdíly mezi nimi. Liší se nejen svou velikostí, tradicí, polohou ve větším či menším výtvarném centru, ale především vnitřní atmosférou: jedny jsou spíše konzervativní a uzavřené, druhé naopak dynamické a progresivní, některé se nacházejí v útlumu, jiné procházejí bouřlivým rozvojem. Projekt je tak nejen konfrontací jednotlivých prací, ale i celých škol - vždyť co vypovídá o jejich celkovém profilu a kvalitě lépe než právě závěrečné výstupní práce jejich absolventů. V jistém smyslu jsou tyto práce úběžníkem, k němuž směřuje celé studium. Je za nimi skryta spousta času a energie, na některých školách jsou doprovázeny teoretickými obhajobami. S tím, kolik úsilí je do nich vloženo, ostře kontrastuje fakt, že veřejnost je má možnost vidět jen ve velmi omezené míře. Na některých školách sice existuje tradice absolventských výstav, často však trvají jen několik dní nebo se konají v prostorách školy. START POINT je tedy reprezentativní platformou, kde je možno ještě jednou představit alespoň ty nejlepší z nich regulérní výstavou na půdě muzea umění.
Vedle toho plní tento projekt i další důležitou funkci: upozorňuje na mladé osobnosti v přelomovém období, kdy končí vysokou školu. A tomu nejlepšímu, který vzejde z výstavy, pak pomůže opravdu zásadním způsobem. Základem odměny pro držitele ceny je možnost připravit samostatnou výstavu, doprovázenou katalogem, která probíhá vždy souběžně s dalším ročníkem.
Tolik tedy obecně. A jaký byl ten letošní ročník? Pokud si uděláme inventuru zastoupených médií, zcela převládly videa (z toho hned dvakrát animace - Smetana, Špirec, dále pak Gamsjäger) a instalace (Bongers), respektive různé mezistupně mezi nimi, tj. instalace, v nichž digitální obraz hrál větší či menší roli (Kwiatkowska, Adamec, Zindler, Guzman, Pochyła). Z klasických médií byla vedle malby poprvé za pět let existence projektu vybrána i grafika (Szkup). Kromě tradičního závěsného obrazu (Lányi, Graf, Kis Róka) se divák setkal i s přístupy, kdy se autoři pokoušeli toto médium nějakým způsobem reflektovat nebo rozšířit jeho hranice (Bačić, Sztela). Hned dvakrát byla zastoupena fotografie, opět ale pracující s odkazy k malovanému obrazu, ať už ve vztahu k impresionismu (Mórocz) nebo hyperrealismu (Kersting). Sochařství se tentokrát objevilo pouze v podobě konceptuálně přehodnoceného objektu (Herotová, Pšenko).
Také je třeba říci, že na rozdíl od ročníku 2006 letos nebyl žádný jednoznačný favorit a porota tedy měla velmi těžký úkol. A protože si cenu mohl odnést pouze jeden z devatenácti výtvarníků, nabízí se příležitost, aby alespoň zde zazněla jména těch, kteří se dostali do neujžšího výběru kandidátů nejvyššího ocenění. Letos to byly čtyři ženy, ostatně převaha ženského elementu je zřetelná i v dosavadních pěti ročnících, kdy si jen jednou cenu odnesl muž. Porotu zaujaly především práce Magdalény Kwiatkowské, Bärbel Zindler a zejména Coby Bongers a Petry Herotové. Cenu nakonec získala posledně jmenovaná za práci, v níž spojila vtipný koncept s meditativním rozměrem a minimalistickou, výtvarně působivou instalací.
Projekt START POINT je dnes nejvýraznější každoročně se opakující mezinárodní akcí v České republice. Jeho ambicí je, aby se stal reprezentativní přehlídkou mladého současného umění, která se zařadí po bok nejvýznamnějších evropských akcí. A přestože je tento cíl ještě daleko, ročník 2007 se k němu opět o krůček přiblížil.

Marcel Fišer


↑ nahoru