Startpoint 2018

Cena pro diplomanty
evropských uměleckých škol
28 škol, 14 zemí

Kurátoři

Pavel Vančát
Project curator

Porota

Marcel fišer
Director, GAVU Cheb

Lucia Gavulová
Slovak national gallery, Bratislava

ADAM MAZUR
CURATOR AND EDITOR, SZUM MAGAZINE, WARSAW

HEMMA SCHMUTZ
ARTISTIC DIRECTOR, LENTOS KUNSTMUSEUM, LINZ

Radek Váňa
Curator, Amsterdam

Organizátor

Nadační fond současného umění
Havlíčkova 118/5
Brno, 602 00, Czech Rep.

Korespondenční adresa
StartPoint Prize
Dukelských Hrdinů 500/25A
170 00 Praha 7, Czech Rep.

VE SPOLUPRÁCI S

DŮM UMĚNÍ MĚSTA BRNA
4+4 DNY V POHYBU

CENA STARTPOINT, URČENÁ DIPLOMANTŮM UMĚLECKÝCH ŠKOL, SE BĚHEM ŠESTNÁCTI LET SVÉ EXISTENCE PROMĚNILA Z NÁRODNÍ PŘEHLÍDKY ZÁVĚREČNÝCH STUDENTSKÝCH PRACÍ DO PODOBY PRESTIŽNÍHO MEZINÁRODNÍHO PROJEKTU, V NĚMŽ SE KAŽDOROČNĚ PŘEDSTAVÍ NEJVÝRAZNĚJŠÍ TALENTY NASTUPUJÍCÍ UMĚLECKÉ GENERACE Z MNOHA ZEMÍ EVROPY. V SOUČASNOSTI ZAHRNUJE CENA TÉMĚŘ 30 PRESTIŽNÍCH AKADEMIÍ ZE 14 ZEMÍ A PŘEDSTAVUJE TAK NEJVĚTŠÍ EVROPSKOU PŘEHLÍDKU SVÉHO DRUHU. DÍLA VŠECH 28 LETOŠNÍCH FINALISTŮ BUDOU KROMĚ KATALOGU VÝSTAVY ZVEŘEJNĚNA NA WEBOVÝCH STRÁNKÁCH PROJEKTU.

V LETOŠNÍM ROCE MÍSTO JEDNÉ HLAVNÍ EXPOZICE PLÁNUJEME CELOU SÉRII VÝSTAV: NA HLAVNÍ VÝSTAVU V BRNĚNSKÉM DOMĚ PÁNŮ Z KUNŠTÁTU NAVAZUJE PERFORMATIVNÍ POP-UP PREZENTACE V RÁMCI PRAŽSKÝCH 4+4 DNŮ V POHYBU V ŘÍJNU 2018, NA JARO 2019 JSOU PLÁNOVÁNY REPRÍZY V AMSTERDAMU, ANTWERPÁCH A TOULONU. VÍTĚZ CENY ZÍSKÁVÁ KOMPLETNÍ PRODUKCI SAMOSTATNÉHO KATALOGU A SPOLU S DALŠÍMI OCENĚNÝMI SPOLEČNOU MĚSÍČNÍ REZIDENCI V PRAZE BĚHEM NÁSLEDUJÍCÍHO ROKU.

Z rekordního počtu 39 škol ze 17 zemí letos vybírali kurátoři umělce pro přehlídku evropských absolventů výtvarných akademií StartPoint. Nejrozsáhlejší a nejprestižnější soutěž prací mladých evropských talentů bude od 19. října do 10. prosince hostit Veletržní palác Národní galerie v Praze. Kurátorská komise vybrala pro výstavu ve Veletržním paláci 25 finalistů, kteří jsou všichni osobně pozváni na instalaci a vernisáž. V den slavnostního zahájení 18. října pak mezinárodní porota, v níž zasedají kurátoři a ředitelé významných evropských institucí, společně vybere držitele hlavní ceny a několika čestných uznání, které zahrnují rezidenční pobyt v průběhu následujícího roku. Vítězi pak navíc bude zajištěna produkce samostatného katalogu. Všichni zúčastnění jsou také prezentování v katalogu soutěže a na jejích webových stránkách.

StartPoint vznikl v roce 2003 v Galerii Klatovy/Klenová na popud ředitele Marcela Fišera a sběratele Jana Pelánka jako soutěž pro diplomanty českých uměleckých škol, během následujících let se projekt rozšířil i do okolních zemí. Od roku 2008 je hlavním kurátorem projektu Pavel Vančát. V roce 2009 byla cena doplněna o rezidenční program Started pro oceněné umělce. Od roku 2010 StartPoint opustil klatovskou galerii a vydal se na pouť po dalších městech (GASK Kutná Hora, Adam Gallery Brno, DOX Prague). Od ročníku 2015 je StartPoint pravidelnou součástí podzimního programu Veletržního paláce Národní galerie. Od letošního roku je StartPoint zaštítěn Nadačním fondem současného umění, který je také správcem Sbírky Richarda Adama. StartPoint také od roku 2012 postupně expanduje do zahraničí: kromě autonomní rumunské odnože se výběrové výstavy StartPointu několikrát prezentovaly v Bratislavě, Amsterdamu a Gentu (BE), další evropské reprízy se plánují pro rok 2018.

Cena StartPoint je jedinečná nejen svojí dlouhou tradicí a rozpětím, ale také nezávislostí na jednotlivých akademiích, které mají ve výběru jen menšinový hlas. Nerozhoduje ani médium, technika či námět, nejpodstatnějším kritériem je neotřelost a originalita. Právě v nalézání čerstvého pohledu na nejsoučasnější nastupující umění napříč Evropou a v jeho podpoře a popularizaci spočívá hlavní smysl projektu.

Během patnácti let existence StartPointem prošly stovky umělců, z nichž mnozí jsou dnes respektovanými hvězdami, všichni společně však vytvářejí jedinečný geografický i časový průřez evropským současným uměním v jeho nejčerstvější podobě.


Program

Brno 13.9.–29.10.2018
Dům pánů z Kunštátu

Praha 5–13.10.2018
4 + 4 dny v pohybu, Desfourský palác

Projekt je podpořen Ministerstvem kultury ČR a Magistrátem Hl. města Prahy.