Startpoint 2019

Cena pro diplomanty
evropských uměleckých škol

Kurátoři

Pavel Vančát
Project curator

Porota

Marcel Fišer
Director, GAVU Cheb

Lucia Gavulová
Slovak national gallery, Bratislava

Adam Mazur
Curator and editor, Szum Magazine, Warsaw

Hemma Schmutz
Artistic director, Lentos Kunstmuseum, Linz

Radek Váňa
Curator, Amsterdam

Organizátor

Nadační fond současného umění
Havlíčkova 118/5
Brno, 602 00, Czech Rep.

Korespondenční adresa
StartPoint Prize
Dukelských Hrdinů 500/25A
170 00 Praha 7, Czech Rep.

VE SPOLUPRÁCI S

DŮM UMĚNÍ MĚSTA BRNA

Cena StartPoint, věnovaná absolventům evropských uměleckých škol, se během svých sedmnácti let existence vyvinula z národní přehlídky diplomových prací v prestižní mezinárodní projekt, který ročně představuje nejvýznamnější talenty nastupujících uměleckých generací z různých evropských zemi a představuje tak největší souhrnný projekt svého druhu.

Práce všech 16 letošních finalistů v tomto katalogu budou zveřejněny také na webových stránkách projektu www.startpointprize.eu. Místo jedné obrovské přehlídky plánujeme letos několik menších vystav v různých městech: po posledním úspěšném roce opět v průběhu prosince přemostíme Prahu a Brno dvěma komplementárními výstavami, které jsou během února 2020 korunovány expozicí ve výjimečném prostoru Arti et Amicitiae v Amsterdamu. V souladu s tradicí získává vítěz ceny kompletní produkci svého samostatného katalogu a spolu s dalšími oceněnými umělci v příštím roce také měsíční residenci v Praze.

Cena StartPoint byla založena v roce 2003 v Galerii Klatovy/Klenová, od roku 2009 je doprovázena residenčním programem Started pro oceněné umělce. Od roku 2010 je cena StartPoint nezávislým projektem, hostujícím ve významných muzeích (GASK Kutná Hora, Wannieck Gallery Brno, DOX Praha, Národní galerie v Praze). StartPoint také produkuje menší výběrové výstavy v mnoha dalších evropských městech (Bukurešť, Bratislava, Gent, Amsterdam). Od roku 2017 je cena StartPoint zaštiťována Nadačním fondem současného umění, který také spravuje renomovanou Sbírku Richarda Adama.

Cena StartPoint je jedinečná nejen svoji dlouhou tradici a rozpětím, ale také nezávislostí na jednotlivých akademiích, které mají ve výběru jen menšinový hlas. Nerozhoduje ani médium, technika či námět, nejpodstatnějším kritériem je neotřelost a originalita. Pravě v nalézání čerstvého pohledu na nejsoučasnější nastupující umění napříč Evropou a v jeho podpoře a popularizaci spočívá hlavni smysl projektu.


Program

BRNO 11. 12.–19. 12. 2019
Kovomat, Křenová 6

PRAHA 12. 12.–19. 12. 2019
Holešovická tržnice, Hala 17

AMSTERDAM 1. 2.–1. 3. 2020
Arti et Amicitiae, Rokin 112

Projekt je podpořen Ministerstvem kultury ČR a Magistrátem Hl. města Prahy.