Startpoint 2021

Cena pro diplomanty
evropských uměleckých škol

Kurátoři

Pavel Vančát
Project curator

Porota

Marcel Fišer
ředitel GAVU Cheb

Christelle Havránek
hlavní kurátorka, Kunsthalle Praha

Adam Mazur
kurátor a kritik, Szum Magazine, Warsaw

Radek Váňa
kurátor, Amsterdam

Organizátor

Nadační fond současného umění
Havlíčkova 118/5
Brno, 602 00, Czech Rep.

Korespondenční adresa
Na výtoni 10
12800 Praha 2

VE SPOLUPRÁCI S

KAMPUS HYBERNSKÁ
ARTI ET AMICITIAE

Během devatenácti let existence se z původně národní přehlídky diplomových prací stal z ceny StartPoint rozsáhlý evropský projekt sledující nastupující umělecké talenty. Členové mezinárodního kurátorského týmu spolu s dalšími spolupracovníky každý rok zmapují kolem 20 uměleckých škol z mnoha evropských zemí, na nichž vyberou ty nejzajímavější diplomové práce. Ty pak procházejí dalším kurátorským výběrem až k finální výstavě nejvýraznějších nastupujících evropských umělců. Jednotliví reprezentanti všech jednotlivých škol jsou prezentováni na webových stránkách projektu www.startpointprize.eu.

Kromě výstavy doprovázené katalogem a webovými stránkami jde především o setkávání nadějných umělců a odborníků napříč zeměmi, tradicemi a žánry, které mohou jim i divákům přinést nové možnosti srovnání. Toto sbližování se snaží dále rozvíjet i residenční program STARTED pro celkového vítěze a oceněné finalisty, který letos kulminuje dne 1. 12 výstavou v galerii Berlínskej model. V letošním turbulentním roce se projekt obrací ke svým kořenům a soustředí se silněji na české výtvarné školy, ale také na propojení s nejmladším publikem. V den vernisáže hlavní výstavy vybere mezinárodní jury držitele hlavní ceny a také několika čestných uznání. Odměnou pro všechny oceněné je měsíční rezidence v Praze následujícího roku spojená s výstavou. Držitel hlavní ceny má navíc možnost realizovat vydání autorského katalogu.


Projekt StartPoint vznikl v roce 2003 v Galerii Klatovy/Klenová jako soutěž pro diplomanty českých uměleckých škol​. Záhy se rozšířil i do okolních zemí a ​v roce 2009 byla cena doplněna i o rezidenční program Started pro oceněné umělce. Od roku 2010 se projekt StartPoint osamostatnil a hostoval v mnoha prestižních institucích v Česku (GASK Kutná Hora, Wannieck Gallery Brno, DOX​, Národní galerie v Praze, Dům umění města Brna​) i v zahraničí (Bukurešť, Bratislava, Amsterdam, Antwerpy, Gent). Od roku 2017 je StartPoint zaštítěn Nadačním fondem současného umění, který je také správcem renomované Sbírky Richarda Adama. Během devatenácti let existence prošly StartPointem stovky umělkyň a umělců, kteří společně vytvářejí jedinečný geografický i časový průřez současným evropským uměním v jeho nejčerstvější podobě.

Program

Praha 3. – 22. 12. 2021
Galerie HYB4, Kampus Hybernská

Amsterdam jaro 2022
Arti et Amicitiae, Rokin 112

Projekt je podpořen Ministerstvem kultury ČR a Magistrátem Hl. města Prahy.