Nikolai Nekh

Faculdade de Belas-Artes, Universidade de Lisboa

Fakulta výtvarných umění, Lisabonská univerzita, Lisabon

PRT

Ze svého sibiřského rodiště načerpal Nikolai Nekh i námět pro svůj projekt „Pohlednice z města Radužnij“. Ačkoliv většinu života žije v Portugalsku, rané vzpomínky na typickou krajinu sibiřského maloměsta dokáže nalézt i v lisabonských předměstích. Navazuje tak dialog s otcem, kterého burcuje ke sdílení vizuální paměti. Dokumentem o přesazování kultur je i „přivlastněné“ video „White Wind“, zachycující dnes již jurodivé hledání krajiny a ženy za hranicemi Evropy. –pv-


Lisabon, 10. listopadu 2008

Ahoj tati!

díky za fotky, které jsi mi poslal. Neviděl jsem Radužnyj hodně dlouho. Je zvláštní dívat se na obrázky a vzpomínat, jak ta místa vypadala dřív. Město se hodně změnilo. Měl jsem ten stejný pocit pokaždé, když jsme jeli na dovolenou a město se zdálo být jiné, když jsme se vrátili. Byla to taková podivná blízkost, které jsem se bál. Abych utišil ten pocit, hledal jsem náš dům a náš balkón. Balkón je pořád na čtvrtém patře, ale patří teď novému vlastníkovi.

Mluvil jsem s matkou a připomněla mi, že Radužnyj je přídavné jméno od slova duha. Fotky, které mi přišly, v sobě mají něco podobného: světelnou atmosféru, která mě fascinuje. Mám o těch místech představu, ale vím, že se k nim nedostanu. Kéž bys mohl pocítit totéž.

Jelikož jsi zmiňoval, že neexistují žádné pohlednice města, rozhodl jsem se je vytvořit sám. Smíchal jsem svoje vlastní vzpomínky s místy v Lisabonu a hledal jsem známá místa, která mi přinášela onen pocit podivnosti. Tady máš sedm pohledů, které patří městu Radužnyj. Chtěl bych Tě poprosit, aby ses podíval, jestli tam taková místa existují, a případně je vyfotil a poslal.

Těším se na Tvoji odpověď.

Moc zdravím
Nikolaj

*1985,

CV: 

Narozen v r. 1985 v Krasnodarské oblasti v tehdejším Sovětském Svazu. Žije a pracuje v Lisabonu.

Studia:
Faculdade de Belas-Artes, Universidade de Lisboa (umění a multimédia, do 2009)

Výstavy:
2008 BES Revelação, Museu Serralves, Oporto